Hannover Messe Sodeks Fuarcılık A.Ş. tarafından düzenlenen teskon+SODEX - Isıtma, Soğutma, Kilma, Havalandırma, Yalıtım, Pompa, Vana Fuarı İzmir Tepekule Kongre ve Sergi Merkezi’nde katılımcı ve ziyaretçilerine kapılarını açtı. Türkiye’den sektör profesyonelleri, akademisyenler ve öğrencilerin yanı sıra Türkiye’nin birçok ilinden ziyaretçileri ağırlayacak. 16 – 19 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek fuar ile eş zamanlı 16. Ulusal Tesisat Mühendisliği Kongresi (TESKON) yapılacak. Ana teması ise ‘Tesisat Mühendisliği ve Yapay Zeka’ olan kongrede enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konusu, firma ve sektör temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler, mühendis ve teknisyenlerin katılımıyla bilimsel bir çerçevede ele alınacak. Fuar 19 Nisan tarihine kadar ziyaretçilerine bekliyor.
Sektörün önde gelen firmaları ve sektör profesyonelleri ağırlanacak
teskon+SODEX Fuarı’nın açılışında konuşan SODEX Fuarlar Direktörü Toros Utku, fuarın 15 yılı aşkın bir süredir Teskon kongresiyle eş zamanlı olarak düzenlendiğini ifade etti. Kongrede birçok seçkin akademisyen, mimar, mühendis, proje firmalarının yetkilileri ve sektör profesyonelleri teskon+SODEX çatısı altında bir araya gelerek önemli bilgi paylaşımlarında bulunacaklarını açıklayan Toros Utku, “Her iki yılda bir İzmir’de gerçekleştirdiğimiz etkinliğimizde bir önceki kongremizin ana teması ‘Mekanik Tesisatta Dönüşüm’ olarak belirlenmişti. Bu yıl ise hemen her sektörde iklim krizi ve enerji kaynaklarının verimli kullanımına ilişkin hız kazanan dönüşümün ekonomik, çevreyle dost ve sürdürülebilir mekanik tesisat sistemlerinin tasarlanmasını zorunlu kıldı” dedi. teskon+SODEX Fuarı’na bu yıl da Türkiye genelinden güçlü firmaların ve sektör profesyonelerinin katılacağını kaydeden Toros Utku, bu yılki kongrede, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik ilişkisine dair fikir alışverişi yapılarak eğitici bir platform yaratılacağını anlattı.
Kongrenin her defasında Tesisat Mühendisliği ve sektörüne yönelik çeşitli ana temaları ele alındığına dikkat çeken TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Yener ise konuşmasında, “32 yıldan bu yana tesisat mühendisliği alanındaki istisnasız bütün gelişmeler, kongrelerimizde çok yönlü bir şekilde ele alınıyor. Bu defa da kapsamlı, dolu dolu bir içerikle toplanmış bulunuyoruz” dedi. Bu yılki kongrenin ana temasının ‘Tesisat Mühendisliği ve Yapay Zekâ’ olarak belirlendiğini bildiren Yunus Yener, “Mühendislik-mimarlık, tasarım, üretim ve hizmetlerde önemi giderek artan yapay zekâ konusu açılış konferansı, üç seminer ve bir forumda etraflıca ele alınacak. Ayrıca iki önemli panelimiz var. ‘Yangından Korunma Sistemlerinin Tasarım, Uygulama, Denetim, İşletme, Bakım ve Periyodik Muayene Sürecinin Bir Bütün Olarak Değerlendirilmesi ve Mühendis Yetkilendirmesi’ panelinde, son yaşanan yangın felaketlerinin değerlendirilmesi de dahil mevzuat ile personel eğitim ve belgelendirmesi konuları tartışılacak. ‘Serbest Mühendis ve Müşavirlerin Sorunları ve Çözüm Önerileri’ panelinde, Şubelerimizde yapılan SMM Kurultaylarında saptanan sorun ve öneriler ile yapı üretim süreci bir bütün olarak değerlendirilip çözüm önerileri değerlendirilecek” diye konuştu.
Sektörün yüzde 80’i KOBİ kuruluşu
İklimlendirme cihaz ve sistemlerinin endüstride, binalarda, ulaşım araçlarında, tarımda, sağlık sektörü ve birçok alanda yaygın bir şekilde kullanıldığını söyleyen Yunus Yener, uygulama alanlarının da gün geçtikçe arttığını belirtti. Ürün tasarımından imalata, satış hizmetleri, kullanım alanlarına ilişkin projelendirme hizmetlerinin cihaz ve sistemlerin montaj, işletmeye alma, test, kontrol, kabul, işletme ve bakım aşamalarına kadar sürecin her noktasında makina mühendislerinin görev yaptığını vurgulayan Yunus Yener, “Dolayısıyla sektörün geliştirilmesi ve korunması bizler için özel bir önem taşımaktadır” dedi. Isıtma, soğutma, havalandırma, ısıtma, klima, soğutma tesisat sistem ve yalıtım elemanları olarak altı ana gruptan oluşan iklimlendirme sektörünün yaklaşık yüzde 80-83’ü KOBİ niteliğindeki işletmelerden oluştuğuna dikkat çeken Yunus Yener, “Sektör ihracatı 2024 için 7,8 milyar hedeflenirken 2023 ile aynı seviyede 7,l milyar dolar; toplam ihracatın içindeki payı da yüzde 3,2 olmuştur. İhracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 89’a ulaşmıştır. GSMH içinde yüzde 1,4 olan genel Ar-Ge ve inovasyon altyapısının gelişmemiş olması, ara mal üretimindeki yetersizlik, ara mesleki eleman ihtiyacı, markalaşma ve patent sayısındaki düşük düzey, kayıt dışı oranının yüksek olması, haksız rekabet, üniversite-sanayi işbirliği ve ortak çalışmaların yeterli olmaması, sektörün başlıca sorunları arasındadır” şeklinde konuştu.
Tesisat mühendisliği alanındaki düşünsel ve teknik birikime katkı sağladık
TESKON’un yalnızca bir kongre değil; aynı zamanda bir bilgi üretim ve paylaşım platformu olduğuna dikkat çeken TMMOB Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Ziya Haktan Karadeniz, açılışta yaptığı konuşmasında “Burası bir mesleki gelişim alanı, bir vizyon sahasıdır. 32 yıl önce mütevazı bir fikirle yola çıkan bu organizasyon, bugün binlerce mühendis, akademisyen, sektör temsilcisi ve öğrenciye ulaşan dev bir organizasyon haline gelmiştir” dedi. Bugüne kadar TESKON’da 1.564 bildirili sunum, Farklı platformlarda 299 ayrı oturum gerçekleşmiş, 5.268 kayıtlı kongre delegesi, 39.100 kongre katılımcısı, 1.679 fuar katılımcısı ve 108.912 fuar ziyaretçisi ağırlandığına dikkat çeken Ziya Haktan Karadeniz, “Bu rakamlar sadece sayısal büyüklüğü değil, aynı zamanda TESKON’un Türkiye’de tesisat mühendisliği alanındaki düşünsel ve teknik birikime yaptığı katkıyı da açıkça ortaya koymaktadır” dedi.
TESKON’un zaman içerisinde bir okul, bir fikir platformu haline geldiği ifade eden Ziya Haktan Karadeniz, bu yıl kongreyi bu yapının kurumsal gelişimine büyük katkı sunan, MMO İzmir Şubesinin Kurucu Başkanı Ekrem Bulgun anısına düzenlediklerini açıkladı. 16. Ulusal Tesisat Kongresi’nin bu yıl ki ana temasının ‘Tesisat Mühendisliği ve Yapay Zeka’ olduğunu belirten Ziya Haktan Karadeniz, enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konusuna dair firma ve sektör temsilcileri, akademisyenler, öğrenciler, mühendis ve teknisyenlerin katılacağı kongrede 41 oturumda toplam 135 bildiri sunumu yapılacağını vurguladı.
Bina verimliliği ve tesisat teknolojileri, yapay zekanın merkezinde yer alıyor
“Tesisat Mühendisliği ve Yapay Zeka” ana temalı Teskon Sodex fuarının bu yıl da dünya düzenini etkileyecek konuları ele alacağını ifade eden Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Seçil Kızanlık İskender ise açılışta, “Aslında bina verimliliği ve tesisat teknolojileri, yapay zekaya dayalı dönüşümün tam merkezinde yer alıyor. Binalar, dünya çapında enerji tüketiminin yüzde 40’ından ve karbon emisyonlarının yüzde 30’undan sorumlu. Bugüne kadar kullanılan geleneksel sistemler, sürdürülebilirlik kaygısından çok konfor ve maliyet optimizasyonuna odaklandı. Ancak iklim değişikliği artık bize bu yaklaşımın sürdürülebilir olmadığını gösteriyor. İşte burada, yapay zekâ destekli bina sistemleri devreye giriyor” diye konuştu.
Bugün, akıllı tesisat sistemleri, dinamik enerji yönetimi ve otonom iklimlendirme çözümleri sayesinde binaların enerji tüketimini önemli ölçüde azaltabildiklerini söyleyen Seçil Kızanlık İskender, yapay zekânın verimli su kullanımı, hava kalitesi optimizasyonu ve yenilenebilir enerji entegrasyonu gibi alanlarda devrim yarattığına dikkat çekti. Ancak bu dönüşümün yalnız teknolojiyle gerçekleşmeyeceğinin de altını çizen Seçil Kızanlık İskender, “Sektör olarak bizlerin, mühendislerin, tesisat profesyonellerinin ve karar alıcıların birlikte hareket etmesi gerekiyor. Yapay zekânın sunduğu çözümleri sadece verimlilik için değil, karbon ayak izimizi azaltan, sürdürülebilir bir gelecek inşa eden bir araç olarak kullanmalıyız.” dedi.